Fern & Davey kullen 2018
C. Sahlberg Copyright

 

Fern (L. Bång) och  Myllin Davey (M. Magnusson)


 

8 stycken valpar 4 hanar och 4 tikar födda 28/12 2018

 

Registrerade i SKK (FCI) samt ISDSAlla valpar otroligt stabila och trevliga socialt, ögonlysta UA samt besiktade UA. Verkar än så länge vara friska och visar inga tecken på några sjukdomar. 

Flera har i ganska tidig ålder redan tänt på fåren och visar redan fina egenskaper både i hagen men även utanför. Miljöstarka och lugna med en bra av och påknapp. 


Fick möjligheten att låna in Fern eller Tipp som hon kallas i vanliga fall. Tipp är helsyster till min Cap och hade henne på träning i några månader innan vi klarade VPt. Otroligt fin hund både i sinnet men även i vallhagen.


 

 

GK VALLH PR FERN

E. Llanfarian Jim (M. Magnusson)

U. Mo (P. Martin)

 

 

REGV1283/2015, ISDS 00/332615 

 

 

Fern eller Tipp som hon kallas kommer från Skottland och är en helsyster till Cap.

Hon är en liten ganska nätt men stadig tik på ca 14 kg och är väldigt lik sin bror Cap i både utseende men även i vallstil.

Hon har varit på träning här på gården under några månader för att utvecklas i vallningen och kunna ta godkänt vallhundsprov.

Hemma har hon en mindre grupp med får och i dagsläget den mest utbildade hunden i hemmet som hjälper till med den dagliga tillsynen och förflyttningar mm..

 

Tipp är en fin vallhund, förarmjuk med lagom eye som inte är låsande, drivhund med mjuka rörelser och och lagom tryck och bra djurkänsla.

Har under tiden hon varit på träning även arbetat på gården med diverse olika djurarbeten, allt från att vara i hanteringen självständigt till att flytta olika djurgrupper flera km utan problem och kan idag klara alla de praktiska uppgifterna en tränad vallhund behöver klara av.

 

Hon arbetar bra på både får och nöt och kan lätt anpassa sig efter djurslag.

Hon orkar hålla och kan verkligen stå med djuren utan att tappa huvudet.

 

Kenneln har avelsrätten till Fern och tanken är att ta en kull valpar efter henne då hon visar fina egenskaper i vallningen.

 

Hälsotesterna är gjorda och planerad parning kommer att ske i höst med valpar i slutet av året/årsskiftet.

Även om Tipp har en C höft är detta inget som hon har några besvär med. Hennes kullbror och enda helbror som finns i Sverige är Cap och han har A höfter och hans första kull är alla röntgade med A och B höfter och i hans andra kull är hälften röntgade med A eller B höfter.

Då vi anser att Tipp är en tik som i övrigt både linjemässigt men även vallmässigt kommer kunna tillföra rasen något genom en parning kommer det att bli en kull trots HD resultatet. Röntgenbilderna är inskickade till NP och inväntar svar. Även en radiolog på djursjukhus har tittat på röntgenbilden och anser inte att det är några problem med höfterna.

 

 

 

GK VALLH PR MYLLIN DAVEY

E. Moss

U. Lyn

 

REGV1665/2008, ISDS 00/292919

 

 

Davey behöver väl kanske ingen närme beskrivning. Han är Mosse Magnussons äldre tävlingshund som nu lämnat över det till yngre förmågor. Han är godkänd vallhund och har tävlat som unghund i Sverige och sedan i Skottland där han tävlat med stor framgång och i flera år varit med i Skotska landslaget och tävlat bland annat VM och vunnit ett flertal större tävlingar.

Davey har flera avkommor här i Sverige och även utomlands

 

Davey är även en bra arbetshund och det går att läsa mer om honom på deras hemsida www.mosse.se

 

 

Jag tror mycket på denna kombination och att de kommer bli bra vallhundar med mycket driv,  ändå förarmjuka men hundar med mycket känsla. 

Tror också att de kommer kunna passa både som gårdshundar såsom tävlingshundar och de kommer klara av att både valla får och nöt. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hundflockens Dia

Ägare Lisa B - Stannar kvar hos mig 


Hundflockens Tib

Ägare Annika- Jobbar på fårgård


Hundflockens Fixa

Ägare Maria - Jobbar på fårgård


Hundflockens Trixie

Ägare Charlotta- Jobbar på fårgård


Hundflockens Davey

Ägare Mosse- Skottland- Fårgård


Hundflockens Jim

Ägare Lasse- Jobbar på fårgård


Hundflockens Spot

Ägare Linnéa- Mindre flock får (bor med mamma)


Hundflockens Ose

Ägare Therese- Brukshund- startad på får