Fåren

På gården finns det en mindre medelstor besättning av får. Flocken består idag av korsningsdjur (Texel/Dorset), Åsenfår, Värmlandsfår och Leicesterfår.


Fåren hjälper till att hålla landskapet öppet och ger lamm i liten skala.


Varje höst säljer vi lammkött från årets lamm. De går ute året om och naturbetar så fort betet kommer igång fram till slakt som brukar ske i början av september. Djuren slaktas på mindre slakteri och vi brukar ta återtag och lammet är då styckat.


De individer som vi anser ha bra möjligheter till att bli fina skinn skickas iväg för skinnberedning. Det brukar ta ett par månader att få tillbaks skinnen och läggs de ut för försäljning.


Fåren klipps även två gånger om året vår och höst.


Fåren är med i MV-programmet och är MV fria, alltså högsta statusen som de kan ha.

De är även med i Klövkontrollen och har F-status.


En viktig del i arbetet med fåren är att ha sunda och friska djur med lätta naturliga lamningar, bra mödrar och naturvårdare som även är bra mentalt.ÅSENFÅR

Sommaren 2016 skaffades de första renrasiga Åsenfåren in till besättningen och tanken är att ha ett par stycken Åsenfår som komplement till köttrastackorna. Åsenfåren är en allmogeras och är utrotningshotade. Besättningen är med i Genbank och har genbanksnummer 2272. Åsenfåren är lite mindre och lättare än köttraskorsningarna. Åsenfåren kommer att börja fasas ut så småningom till förmån för Värmlandsfåren.


VÄRMLANDSFÅR

Hösten 2019 införskaffades de första renrasiga Värmlandsfåren och även de är av allmogeras som är med i genbank med genbanksnummer 2272. Värmlandsfåren är lite större än sina släktingar Åsenfåren.


KORSNINGSFÅR

Köttraskorsningarna är från början korsning med Texel/Dorset. Dessa får har gett stora och fina avkommor med bra slaktvikter och friska lamm. Gården kommer alltid att ha köttraskorsningar för att få fina lamm med bra slaktvikter.


LEICESTERFÅR

De första fåren av Leicesterfåren införskaffades våren 2019, jättefina djur med fina pälsar, gårdsmönstrade mm. Tanken med att skaffa denna ras var för att få bra slaktkroppar och fina skinn och förhoppningsvid kommer det komma lite lamm till våren 2020. Då brunsten tyvärr startar ngt senare än på övriga får i besättningen ställer detta till med lite problem då vi vill ha en tidigare lamning så tackorna komemr tyvärr att bytas ut. Är väldigt nöjd med tillväxten på lammen så kommer fortsätta med Leicesterbagge tillkorsningsdjuren.