Irländsk dans


Irländsk dans, eller som många felaktigt säger "Riverdance" dansas med både mjuka och hårda skor till reels, jigs, slip-jigs och hornpipes. Mjukskodansen är lätt och graciös, man dansar högt på tå och många tycker att det liknar balett. Mjukskodansen ska dock inte förknippas med balett. Hårdskodansen är ljudlig steppdans men med andra slags steg och skor än vanlig steppdans som har sina rötter från bla den irländska dansen.


Det är en stor sport utomlands med stora internationella tävlingar i såväl solodans som gruppdanser och varje år hålls VM mm i Irländsk dans. Den dans man ser i shower är en "lättare" form av tävlingsdansandet, mer strikt med utåtvridna ben, raka ben, sträckta fötter mm. Den irländska dansen som man ser på pubar och gatan är den mer folkliga stilen och kallas för célí och setdans.


Är medlem i dansgruppen Irish Connection, ett härligt gäng som har gjort många framträdanden tillsammans och även hunnit med att göra en del shower under åren. Många uppdrag har det varit med många oförglömliga minnen. Har bla varit med på TV med Tobbe trollkarl, uppträtt på Whiskeymässor, Stockholm Open mm och varit utomlands och uppträtt på bla Vikingafestival mm och tävlat flera år i NM i irländsk dans med blandade resultat både i grupp men även inviduellt med många topplaceringar. 


Irish Connection är en av de få svenska Irländska dansgrupper som funnits längst och har även i Norden ett rykte om sig att vara nytänkande och med annorlunda men coola danser och shower, vilket även resultetat i att vi fått många bra placeringar när vi tävlat. Har även genom åren varit med i ett flertal shower som vi satt upp.


Jag är glad att fått varit del av den irländskda dansen i Sverige och att få ha dansat med några av Sveriges absolut bästa irländska dansare både i olika grupper som Stockholm Irish Dancers men framför allt Irish Connection, min dansgrupp som jag varit med och tagit flest medaljer på NM med!


En del av de danser och uppträdanden vi har gjort finns på min Youtubekanal.


Tyvärr räcker tiden inte riktigt till när om man vill satsa på både hundar och dans och den irländska dansen har fått stå åt sidan lite till förmån åt hundarna, men den irländsk dansen kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat!