Fåren

På gården finns det en mindre besättning av får, renrasiga Åsenfår och korsningsfår. De hjälper till att hålla landskapet öppet och ger lamm i liten skala.


Varje höst säljer vi lammkött från årets lamm. De går ute året om och naturbetar så fort betet kommer igång fram till slakt som brukar ske i början av september. Djuren slaktas på mindre slakteri och vi brukar ta återtag och lammet är då styckat.

De individer som vi anser ha bra möjligheter till att bli fina skinn skickas iväg för skinnberedning. Det brukar ta ett par månader att få tillbaks skinnen och läggs de ut för försäljning.

Fåren klipps även två gånger om året vår och höst och ullen brukar kasseras.


Fåren är med i MV-programmet och har för tillfället MV2 status.

De har inte heller visat några tecken på fotröta.

En viktig del i arbetet med fåren är att ha sunda och friska djur med lätta naturliga lamningar, bra mödrar och naturvårdare som även är bra mentalt.ÅSENFÅR


Sommaren 2016 skaffades de första renrasiga Åsenfåren in till besättningen och tanken är att ha ett par stycken Åsenfår som komplement till köttrastackorna. Åsenfåren är en allmogeras och är utrotningshotade. Besättningen är med i Genbank och har genbanksnummer 2272. Åsenfåren är lite mindre och lättare än köttraskorsningarna.


KORSNINGSFÅR


Köttraskorsningarna är en blandning av Texell/Dorset. Dessa får har gett stora och fina avkommor med bra slaktvikter och friska lamm. Gården kommer alltid att ha köttraskorsningar för att få fina lamm med bra slaktvikter.